top of page
Writer's pictureJanja B

Cimet rolice

Updated: Nov 7, 2022


Najmekše Cimet rolice ikad

Dizana tijesta mogu ponekad biti izazov za raditi, ali jednom kad shvatiš princip izrade tog tijesta sve ide lakše.

Bitno je znati da za dizana tijesta s dosta maslaca, ukoliko koristite samostojeći mikser, treba paziti da se rade pauze od miksanja. Na taj način ćete dati tijestu da se gluten razvija i za vrijeme odmaranja, a pritom ćete spriječiti da se tijesto premiksa. Što bi značilo da se tijesto premiksalo - razbit će se glutenska struktura tijesta i sav trud vam pada u vodu.

To je jedina misao koju u ovom uvodu, uz ovaj recept, želim podijeliti s vama :)





Recept za tijesto:

50 g integralnog pšeničnog brašna 450 g Manitoba brašna (ili nekog drugog brašna koji ima viši udio proteina) 80 g šećera

10 g soli 300 g mlijeka, sa sobne temperature 10 g svježeg kvasca 1 jaje 100 g maslaca



U manju zdjelicu stavite kvasac, malo mlijeka, malo šećera i brašna, sve uzmite od ukupne količine navedenih sastojaka i stavite sa strane. U zdjelu od miksera stavite oba brašna, sol, šećer, mlijeko, aktivirani kvasac i jaje. Miksajte s kukom za tijesto dok se tijesto lijepo ne poveže pa dodajte postepeno maslac. Miksajte oko pola sata s pauzama, sve dok se tijesto ne počinje odvajati od stijenki posude. Završite tijesto na radnoj plohi pomoću tehnike slap&fold. Stavite tijesto u posudu pa u hladnjak na minimalno sat vremena (a može i preko noći).


Recept za punjenje: 225 g omekšalog maslaca 280 g tamnog Muscovado šećera 90 g svjetlog Muscovado šećera 4 žličice cimeta u prahu


Miksajte maslac pa dodajte oba šećera i cimet. Stavite sa strane. Izvadite tijesto iz hladnjaka, pobrašnite plohu, razvaljajte ga na cca 50x40 cm i premažite s punjenjem. Ostavite par cm od ruba pa ga premažite s malo vode, zarolajte tijesto do tog ruba koji ste premazali vodom pa režite komade debljine 5 cm pomoću konca. Stavite rolice u pleh za pečenje obložen papirom. Idealno da vam je pleh dimenzija otprilike 20x30 cm, jer ne želite da vam se rolice razvuku u širinu ako stavite u veći pleh. Prekrijte ih čistom vlažnom krpom pa neka se dižu oko sat vremena.


Recept za glaze/sirup 200 g šećera sok jedne naranče

sok jednog limuna 1 štapić cimeta


Stavite sve sastojke pa kuhajte sirup na nižoj temperaturi. Kad se šećer rastopio povisite temperaturu da se stvore mjehurići pa smanjite temperaturu neka se još kuha otprilike 2 minute. (Možete ga spremiti u staklenku i koristiti nekoliko puta)


Recept za premaz od sira: 75 g omekšalog maslaca 180 g sirnog namaza 100 g šećera u prahu Sok cijelog limuna

Miksajte prvo maslac pa dodajte ostale sastojke i zajedno miksajte dok se sve ne poveže.

Kad su se rolice digle stavite ih peći na 180°C s ventilacijom na 20-25 minuta.

Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se malo ohlade pa premažite malo sirupom i onda namazom od sira. Možete ih odmah prebaciti na tanjur za posluživanje.

Ako imate IG, tamo se nalazi i video sa svim koracima: https://www.instagram.com/p/CjnTU28D7Il/






10,861 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page